met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Koude salade (paleo)

huzaren salade als inspiratiebron

Mijn vader maakt absoluut de heerlijkste huzaren salade of zoals ze in Brabant zeggen “koude salade”. Echter op een goed moment paste deze lekkernij niet meer in mijn dieet. En in een winkel kopen is al helemaal een onmogelijkheid. Na lang experimenteren heb ik met dit recept een zalig alternatief op tafel gezet.Het is even wat werk, daarom maak ik altijd voor twee dagen.

De basis voor de koude salade is zoete aardappel en appel. Voor degene die koolhydraatarm (ketose) eten kun je de zoete aardappel vervangen voor niet te gare bloemkool blokjes. De appel moet je dan weglaten. Wortel rauw verstoort de ketose doorgaans niet. Voor de foto’s heb ik een variant zonder kip gemaakt. Vaak maak ik een deel met en een deel zonder. Zonder is prima als lunch met wat extra rucola er door en een handje gemengde noten.

vrij van: ei, gluten, soja, lactose, toegevoegde suiker. Past in een paleo dieet en met bovenstaande aanpassing in een ketogeen dieet.

Ingrediënten voor vier porties:

  • drie kipfilets
  • 2 zoete aardappelen (vervangen voor 1/2 bloemkool bij ketose)
  • 1/2 courgette
  • 1 harde zure appel (elstar oid) (weglaten bij ketose)
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 1 paprika
  • 1/2 komkommer
  • optie koolrabi
  • optie augurk en zure uitjes naar smaak
  • el bieslook gesnipperd
  • el peterselie gesnipperd
  • el groene kruiden voor de kip
  • zout en peper naar smaak

Ingrediënten saus

  • ca. 50 ml olijfolie (bij ketose 50% xct olie)
  • el appelcider azijn (of natuurazijn)
  • tl mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 25 gr amandelen
  • 15 gr gebroken lijnzaad
  • 1 el groene kruiden
  • groene stevia naar smaak (of el rauwe honing als je niet in ketose bent)
  • 1/4 tl zeezout
  • peper naar smaak

msdieet paleo koude salade

Bereiding koude salade :

  • snijd de kip in blokjes en bak deze met wat peper en zout tot ze gaar zijn. Laat het afkoelen.
  • snijd alle groenten in kleine blokjes en houdt de zoete aardappel, ui courgette en eventueel de koolrabi apart. De rest van de groenten en de appel in een grote schaal doen.
  • bak de stukjes zoete aardappel (en/of bloemkool) met de ui en venkel in wat kokosolie net gaar. Bloemkool moet echt stevig blijven.
  • voeg de laatste twee minuten de courgette toe en bak deze even mee. Laat alles goed afkoelen. Courgette kan voor de fans ook rauw gelaten worden.
  • maak ondertussen de saus door alle ingrediënten te blenden tot een mayonaiseachtige massa. Eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik wordt. Blijft hij te dun dan wat langer blenden.
  • als de gebakken ingrediënten voldoende zijn afgekoeld voeg je alles samen in de grote schaal. Breng de salade op smaak met peper en zout.
  • laat de salade twee uur in de koelkast koelen en settelen. Dan komen de smaken lekker samen.
  • in de koelkast is de koude salade minstens twee dagen houdbaar.
  • ook lekker met een hardgekookt eitje en garneren met wat augurkjes en zuren uitjes (let op dat deze vrij van suiker en toevoegingen zijn)

koude salade ms paleo

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén